A provence-i magyar bor - Vinotiq Étalon rosé 2020


Gazdag textúra, citrusok, krémes gyümölcsös jegyek, Provence-ra jellemző virágillatok és hívogató, csillogó halvány barackszín. Ez a Vinotiq Étalon rosé 2020, a magyar tulajdonban lévő Vinamicum Kft. első saját bora, ami kétségkívül elhozza Provence-ot Magyarországra.



A rozé megszületése hosszas kutatómunka eredménye. A gondos előkészítés több, mint egy évig tartott, s kiemelt szerepet töltött be benne a magyar fogyasztók igényeinek teljeskörű figyelembevétele, valamint a francia térség és palackozás figyelmes kiválasztása. A francia alapanyagokból álló borhoz a szőlőt a Saint-Maximin la-Sainte-Baume szőlőbirtok szolgáltatja. A Provence közepén elterülő település már a római időkben is lakott volt, ma pedig a 2.633 hektáros Coteaux Varois de Provence borrégió északi részét alkotja. A részben hegyláncolaton fekvő szőlőültetvények különleges mikroklímával rendelkeznek, amely rendkívül alkalmas a szőlőtermesztésre. A 300 méter feletti, főként kavicsos, agyagos-mészköves talaj kellő minőségi tápanyaghoz juttatja a szőlőt, miközben a vízellátásról is jól gondoskodik. A mediterrán éghajlat miatt erre szükség is van, hiszen a napsütéses órák száma igen magas, átlagosan évi 3000 óra, míg a csapadék csupán 500-700 mm között mozog. A térség velejárója a hideg, északi Misztrál, amely könnyedebb, már-már kontinentális jelleget kölcsönöz a régiónak, s egyúttal távol tartja a kártékony betegségeket a szőlőtől. A magasabban elterülő szőlőültetvények időjárása hűvösebb, így ott a szőlő érése is lassabb, ezért a kész borok magas savtartalmat, összetett ízeket és erős szerkezetet kapnak. Az itt készült rosék halvány színűek, lazactól egészen világos rózsaszínig mozognak, összetett, citrusos ízvilággal rendelkeznek, gyümölcsös, aromás jegyekkel társítva.



Az Étalon rosé alapanyaga két harmonikus cukor-sav egyensúllyal rendelkező kékszőlő: a Grenache és a Cinsault. A Grenache fiatal boroknak elegáns, gyümölcsös aromákat kölcsönöz, érett boroknak pedig fűszeres és földes jegyeket. A Cinsault frissességet, kecsességet hoz a borba, miközben árnyalja más szőlőfajták erejét.

A szüreteléskor a cél az volt, hogy a szőlőfürtöket minél alacsonyabb hőmérsékleten és minél kevesebb sérüléssel lehessen leszedni, hiszen a szőlő héjának megsértésével elindul az oxidáció, amely a borok fő ellensége. A pontosan meghatározott ideig történő héjon áztatás és az alacsony hőmérsékletű erjesztésnek köszönhetően a szőlő legértékesebb jegyei, a gyümölcsössége és frissessége végig megmarad. A bor üde karaktere a minőségi alapanyagok mellett leginkább ezeknek a kulcsfontosságú részleteknek köszönhető.



A feldolgozást követően a bor a Var megyei Brignoles-ban került palackozásra, amihez a palackok helyben, Franciaországban készültek. A címkék és általánosan a bordesign azonban már magyar alkotás és Magyarországon is készül. Az exkluzív palack látványos üvegdugó lezárása szoros tömítést hoz létre az üvegen. Ennek előnye, hogy bárhol, bármikor könnyen kinyitható, környezetbarát és többször felhasználható akár egy másik üvegen is. A bor minőségét tekintve pedig könnyűszerrel az üvegdugó őrzi meg a legjobban az eredeti aromákat, hiszen kevés oxigén áramlást tesz lehetővé, amelyre nem csak a borkészítés során érdemes törekedni.



Az első magyar provence-i bor már egyből a szemnek is kellemes, hívogató, csillogó halvány barackszínű, enyhe rózsás beütéssel. Kifejezetten elegáns és komplex illata kevés vanília és citrusfélék mellett fehérhúsú őszibarackot idéz, de egyaránt megtalálhatóak benne a Provence-re jellemző virágillatok. Megkóstolva friss és intenzív, száraz lecsengésű. Barackot, citrusokat és egyéb krémes gyümölcsöket vegyesen felvonultató könnyed ízvilágú, azonban gazdag textúrájú. Jellegénél fogva alkalmas minden könnyű étel mellé (halak, fehér húsok, saláták), de akár grillétel kísérője is hozzáillő szerep. Emellett aperitifként ajánlható, valamint kiváló ételpárosítás nélküli fogyasztásra is. Az Étalon tehát kompromisszumok nélkül kínálható, minden szituációban megállja a helyét.


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods