A provence-i rosé és Amerika


A hagyományosan népszerű és vidám italnak tartott rosé az elmúlt évtizedben teljes arculatváltáson ment keresztül. Az amerikai piac nagymértékben ösztönözte ezt az átalakulást, ami a minőség és a termelési volumen fellendüléséhez vezetett.

A rosé globális fogyasztása jelenleg körülbelül 25,6 millió hektoliter, szemben a 2002-es 18,3 millió hektoliterrel. A rosé két vezető fogyasztó országa Franciaország, amely a globális fogyasztás több mint egyharmadát adja, és az Egyesült Államok, az összértékesítés körülbelül 20%-ával. Megjegyzendő, hogy az amerikai piacon a rosé fogyasztása nem éri el a fejenkénti évi 2 litert (a világon a 14. hely), ami arra utal, hogy még mindig erős növekedési potenciállal rendelkezik.

A rosé vezető beszállítója a francia Provence régió, ahol 2019-ben 170 millió palack bort állítottak elő, ennek 90%-a rosé volt. A mediterrán életművészetet megidéző provence-i rosé lehetőséget kínál a fogyasztóknak, hogy bárhol is legyenek, élvezzék ezt az életmódot. Továbbá a kategória iránti kereslet világszerte megnőtt a száraz, világos színű rosé javára, amit ez a régió óramű pontossággal állít elő és szállít a világ összes pontjára. Ennek eredményeként kevesebb mint két évtized alatt az export vált a provence-i rosék fő felvevőjévé. Borászai hosszútávon gondolkodnak, hiszen a becslések szerint ennek a színnek a globális piaca akár 30 millió hektoliterre is nőhet a közeljövőben.

Annak tudatában azonban, hogy a kereslet különböző okok miatt ingadozhat, a provence-i szőlőtermő régió megoldásokat keres a hazai és a külföldi értékesítések közötti egyensúly fenntartására. Ez a cél bonyolult, mivel a régió roséinak ára jelentős emelkedést mutatott. Valójában az ömlesztett mennyiségek értéke nőtt, részben az elmúlt évek kis termésmennyisége miatt. Még 2009/10-ben egy hektoliter rosé bor átlagosan 134 eurót ért, ma ugyanaz a palack több mint kétszerese ennek az összegnek. Következésképpen a francia áruházláncok alternatív, olcsóbb megnevezések felé fordultak. Valójában jelenleg nagyon kevés provence-i AOP kapható üvegpalackon kívüli csomagolásban vagy forgalmazói márkanév alatt. Portfóliójuk bővítésére tekintettel számos tekintélyes provence-i birtok leányvállalatokat alapított, hogy a helyi szereplők által szállított gyümölcsökből, mustokból vagy borokból márkákat készítsenek, főként helyi árusításra. Ez egy megvalósítható megoldás, de mondani sem kell, hogy a kereskedők között jelenleg erős a verseny a borkészítés alapanyagának biztosításáért. Emellett az Airbus és a Boeing közötti hosszú kereskedelmi harc a borász régiót is utolérte, a 2019-es év végén bevezetett amerikai adminisztrációs vámok egyes prémium európai mezőgazdasági termékek kapcsán további feszültséget okoztak a provence-i rosébor-termelők számára. A régió exportőrei importőreikkel szorosan együttműködve igyekeztek alkalmazkodni a helyzethez. Egyes esetekben az adóemelést ellensúlyozták az alacsonyabb árrések, vagy épp bizonyos mennyiségeket ömlesztve szállítottak az Egyesült Államokba, és ott csomagolták. Ez utóbbi stratégia egy jogszabályi kiskaput használt ki, mivel a tarifák csak a 2 literes vagy annál kisebb palackos borokra vonatkoznak.

Mivel e szín iránti kereslet várhatóan továbbra is élénk marad, a francia Nemzeti Eredeti és Minőségi Intézet (INAO) felhatalmazta a provence-i borászatokat, hogy több rosét állítsanak elő. Az intézkedések között szerepel az AOP-k hektáronkénti hozamának 55-ről 60 hl-re történő növelése, valamint évente további 300 hektár szőlő telepítése a régióban. 2021-ig körülbelül 750 hektárt kellett volna lefedni, ami 2,75%-os területnövekedést jelent, ez azonban nem sikerült maradéktalanul. Az új szőlőültetvények telepítése kihívást jelent a szőlősgazdáknak, akiknek biztosítaniuk kellett a jelenlétet a gyorsan növekvő városi területek és a fokozottan védett erdők között. A provence-i borászok ugyanakkor lépéseket tesznek a fenntartható mezőgazdaságra való átállás érdekében, amely stratégia magában foglalja a ráfordítások csökkentését, a biológiai sokféleség növelését és a gondos vízgazdálkodást is. Hiszen a borászok pontosan tudják, hogy a célt – azaz az amerikai növekvő piac ellátását – nem valósíthatják meg szeretett Provence-ük kárára.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-24/pink-wine-season-is-upon-us-the-10-best-new-rose-bottles-rated
https://www.foodnetwork.co.uk/fn-dish/news/2017/09/guess-which-state-or-district-drinks-the-most-rose-per-capita



Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods