Isten óvja a... bort!


II. Erzsébet királynő szeptember eleji halála az egész világot mélyen megrázta. A királynő hosszú uralkodása alatt nem csak közszereplőként vált ismerté, számos egyéb tevékenysége mellett Erzsébet a vidék iránti nemes szenvedély és a mezőgazdaság iránti szeretet ikonja is volt.



A múlt ízvilága, a természet közelsége, valamint a friss összetevők hatalmas szerepet töltöttek be a királynő otthonában. Kezdve a borral, kiváltképpen a különleges borokkal, amelyeket uralkodásának 70 évében előszeretettel segített megismertetni a világgal. A leghíresebb borkedvelők egyikeként minden bizonnyal szakértője is volt a borász szakmának, hiszen uralkodása alatt semmit nem bíztak a véletlenre. Még az udvarban felszolgált borokat sem, a királyi esküvőktől egészen az államfői szertartásokig, valamint a látogatásai során ajándékozott üvegekig – minden pontos ellenőrzésen és válogatáson ment keresztül, sok esetben személyesen a királynő által.

1947. november 20-át írtunk, amikor II. Erzsébet férjhez ment Fülöp edinburghi herceghez a Westminster Abbey-ben. A fiatal pár a háború árnyékában tekintettel volt a körülményekre: királyi mércével szolid, csupán 150 fős vigasságot rendezett. A lakodalmon Biondi-Santi Brunello di Montalcinóját szolgálták fel nagyszerű pezsgők és francia borok mellett. Ugyanez a címke került elő 1969. április 28-án a londoni olasz nagykövetségen, amikor a királynő tiszteletére rendezett vacsorán Giuseppe Saragat olasz elnök személyesen választotta ki a Brunello Riserva 1955-öt, azt a palackot, amelyet számos híres borász lap „az” olasz borként jegyzett akkoriban.



Hosszú élete során Őfelsége gyártóként is tevékenykedett. Néhány éve karácsonykor piacra dobta az ünnepi „Vintage Prosecco – Christmas” nevezetű italát, amelyet a norfolki királyi birtokon készítettek, idén nyáron pedig elkészült az angol pezsgő platina jubileumi különleges kiadása. Az év elején ugyanis II. Erzsébet királynő új mérföldkövet ért el Nagy-Britannia leghosszabb ideig regnáló uralkodójaként, és hivatalosan is elérte trónra lépésének 70. évfordulóját, amelyet nyáron 4 napos rendezvénysorozattal ünnepeltek. A platina jubileum résztvevői, akik a királynőre kívántak koccintani, lehetőséget kaptak arra, hogy ezt Őfelsége saját üveg pezsgőjével tegyék. A pezsgőt Gusbourne pincészet alkotta meg, s a Kentben és West Sussexben termesztett Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier pezsgők keverékéből állt. A „Buckingham Palace English Sparkling Wine” jótékonysági célokat szolgál, az ebből generált bevételt mind a Royal Household jótékonysági osztálya kapja. Ez a részleg felelős a királyi gyűjtemény gondozásáért és a hivatalos rezidenciák nyilvános megnyitását irányítja. Az Royal Collection Trust szerint a címkén Erzsébet királynő koronázása során viselt palást aranyhímzésére épülő dizájn látható, az EIIR sziluett pedig arany olívalevelekkel és búzakalászokkal van körülvéve, amelyek a békét és a bőséget szimbolizálják.

Készült továbbá néhányszáz hivatalos jubileumi kristályüveg is, amelyekbe az Egyesült Királyság nemzeti virágait ábrázoló emblémát vésték. Természetesen a királynőnek saját brit címkéje van, amelyet a Windsor Great Parkban termesztett szőlőről mintáztak. Sajnos a termelés túl kicsi volt ahhoz, hogy kielégítse a hivatalos jubileumi pezsgő iránti igényt, sőt, valójában olyan nagy a kereslet Erzsébet királynő borai iránt, hogy 2020-ban tolvajok több ládát is elloptak a Buckingham-palotának szánt elzászi palackokból – ám szerencsére fennakadtak egy drogellenőrzés során. Szintén a Buckingham-palota üzletében található a Buckingham Palace Gin, amelyet nagyrészt a királynő kertjében kézzel szedett gyógynövényekből készítenek.



Erzsébet királynő halála után is velünk maradnak azok az anekdoták, amelyek Őfelsége világunkkal, ételekkel és borokkal való kapcsolatáról mesélnek. Ezek alapján kétség sem fér hozzá, hogy Erzsébet királynő kimagasló érdeklődést tanúsított a természet szépsége iránt, amelyet kész volt megőrizni a jövő számára és továbbadni az új nemzedékeknek.

Asbóth Emma

https://www.foodandwine.com/news/queen-elizabeth-buckingham-palace-sparkling-wine-platinum-jubilee


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods