Mikor, hogyan és miért dekanáltjuk a borokat?


A boros dekantereket évezredek óta használják, lényegében amióta az emberek bort isznak. Eredetileg ezüstből és aranyból készült kannákat és edényeket használtunk a bor tárolására és tálalására, mielőtt bevezették volna az üveget. A mai világban a boros dekanterek mindenféle formában és méretben kaphatók, hagyományos és modern dizájnnal, ugyanazt a célt szem előtt tartva, hogy a bort a pohárban való felszolgálásra készen tartsák és tárolják.



Miért dekantáljuk a bort?
A bor dekantálása két fő okból történik. Egyrészt azért, hogy eltávolítsa a borból az üledéket, hogy ne a pohárban kössön ki, másodszor pedig azért, hogy segítse a bor levegőzését, így az „kinyílhat” fogyasztás előtt.

Az üledék eltávolítása és a pohárba jutó üledék mennyiségének minimalizálása különösen szembetűnő a régebbi gyártású vagy korábbi évjáratú boroknál. A tárolás során idővel nemkívánatos üledék halmozódik fel a palackban, különösen a vörösborban és fehérben. Ritka esetben omladozó parafadarabok is feltűnhetnek, ezért ezek eltávolítása a dekantálás során szintén létfontosságú.

Ami a bor megfelelő levegőzését illeti, a legtöbb bor, amikor először levegővel érintkezik, „megnyílik”, lehetővé téve, hogy összetettebb ízek és aromák váljanak ki belőle. Nem minden bor esetében igényelt a dekantálás, mivel előfordulhat, hogy néhány ital kiteljesedéséhez egyszerűen nincs szükség annyi levegőre. Lehet, hogy ezek dekantálás után nem tűnnek különösen eltérőnek, noha a dekantálás általában segít, még ha csak egy kicsit is. Ezel ellentétben más borok a dekantálás után teljesen eltérőnek tűnhetnek, mintha az üvegből egyenesen a pohárba mentek volna. Az illat és az íz látványosan megváltozhat, ha már egy negyedórát a kancsóban töltenek fogyasztás előtt. Az érlelt vörösborok azok, amelyeket leginkább érdemes dekantálni, és az előnyök nagyon nyilvánvalóak.



Hogyan kell dekantálni egy üveg bort?
Ideális esetben legalább 24 órával a fogyasztás előtt állítsa függőlegesen az üveget. Ez lehetővé teszi, hogy a palackban lévő üledék leülepedjen az aljára. A fogyasztás napján nagyon lassan, határozott kézzel öntse a palackból a dekanterbe, és tartsa szemmel a bor tisztaságát, ahogy elhagyja a palackot és belép a dekanter nyakába. Minél idősebb a bor, annál valószínűbb, hogy végül némi üledék is megjelenik, s amint ez megtörténik, azonnal abba kell hagyni az öntést. Ideális esetben itt kell egy szűrő segítségével felfogni az üledéket, mielőtt az belép a dekantálóba. Nagyszerű ötlet, hogy vásároljon és használjon egy szűrőt vagy „levegőztetőt”, amely a palack és a dekanter közé kerül. Ilyenkor a bor áthalad a finom hálón, és a szűrőt úgy tervezték, hogy felfogja a dekanterbe jutó üledéket. A most dekantált bort 2 órán át állni hagyjuk; ez lehetővé teszi, hogy a bor szobahőmérsékletű legyen.

Ha rozé borról van szó, annak tannintartalma a fehér és a vörösbor között van, ezenkívül a legtöbb rozét nem érlelik, hanem fiatalon és hűtve isszák. A klasszikus értelemben tehát a rozét nem kell dekantálni, arról nem beszélve, hogy a rozénak talán nem is lenne előnyös a dekantálás, valószínűleg aromásabb és intenzívebb nélküle. Ha mégis úgy dönt, hogy a rozét dekantálja, akkor tegye, amikor nagyon hideg, és rövid ideig, mivel a dekantálás megemeli a hőmérsékletét. Ezenkívül akkor dekantáljon rozét, hogyha úgynevezett „redukált” bor. A redukált bor az oxidáció ellentéte, arra használjuk, amikor a bor túl sokáig oxigénhiányos, így amikor végre fellélegzik, jellegzetesen furcsa szagot áraszt. Ebben az esetben – amennyiben nem romlott palackról van szó – célszerű a rozét is dekantálni.

Végezetül, további ok lehet a levegőztetés mellett, hogy a dekantálás egész egyszerűen szép. Egy szakértő dekantáló mozgásának tanulmányozása már önmagában is lenyűgöző, ahogy kecsesen kinyitja, majd kitölti a bort. De a felhasznált kristály- és üvegedények maguk is műalkotások, arról nem is beszélve, amikor a fény játékot űz az üveggel vagy az aromák elkezdenek kiteljesedni. Az egész folyamat egy gazdag és élénk hagyomány csodálatos kifejeződése, egy olyan szokás, amely a mester-sommelier vizsgákon is szerepel.

https://www.wineware.co.uk/decanting/beginners-guide-to-wine-decanting
https://winefolly.com/tips/how-long-to-decant-wine/


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods