Ősz Provence-ban


Ady Endre után szabadon, Provence-ba mindjárt beszökik az ősz, nesztelen suhan kánikulában, halk lombok alatt – s találkozni szeretne velünk.



A nyár bősége és zsongása után Provence-ban nyugalmat találunk szeptemberben. Az indián nyárnak is nevezhető enyhe és napos időben jön el a betakarítás időszaka, ami egyben az ideális lehetőség az erdőben tett gyönyörű sétákra, hogy megcsodálhassuk a pompás színek és illatok kavalkádját, amelyek itt később telepednek meg, mint Franciaország többi részén.

Mint minden borvidéken, az ősz eleje itt is egy monumentális pillanat, amely ritmust ad az életnek. Augusztus végétől a szőlősgazdák kis traktorai fáradhatatlanul ingáznak a szőlőültetvények és a borászatok között. Mellettük a legtöbbször betakarítógépek zümmögnek, de sok helyen továbbra is kézi a betakarítás a gondosság és válogatott minőség jegyében. Ősszel Provence szőlőültetvényei csodálatos arany, bronz és vörös díszekké változnak, a városok és falvak pedig a szőlőszüret és a szüreti évet ünneplik.



Avignon ezt egy egész napos fesztivállal, a Ban des Vendanges-szal teszi szeptember elején (vagy néhány évben augusztus legvégén). Ez jelzi a pápai szőlőültetvények szőlőjének begyűjtését, Côtes du Rhône borok kóstolóival, termelői piaccal, piknikekkel, tánccal és zenével. Avignon ezt követően sem nyugszik, újabb nagy bulit rendez tél elején Millévin néven az új borok jegyében. A szabadtéri rendezvényen melegítő kóstolókkal, zenével, lámpionokkal és vacsorával várják az érdeklődőket, a Place de l'Horloge-ban, a város közepén.

Cassisban szeptember végén van a Les Vendanges Etoilées, avagy a csillagos szőlőszüret. A "csillagos" rész a Michelin-csillagos séfekre utal, akik szakácsbemutatókat tartanak, felügyelik a kínált ételeket, és mondanom sem kell, hogy számos lehetőség adódik a Cassis finom borainak megkóstolására is.

Az Aix en Provence környéki borászok minden évben megrendezik a Rallye Sainte Victoire nevű motoros rallyt október közepén. Ez magában foglal egy napos kincsvadászatot a régió szőlőültetvényei körül, valamint rengeteg étkezést és borkóstolást. Nem meglepő módon minden évben teltházas rendezvény, és körülbelül 1000 ember vesz részt rajta.

Augusztus végétől október közepéig a francia őszi Foires aux vins (borvásárok vagy borkiárusítások) is megtalálhatók a szupermarketekben országszerte, amelyek során a borok kedvezményes áron kaphatók. Remek lehetőség karácsonyra és újévre a készletek beszerzésére vagy ajándékok vásárlására is.

Ha ekkortájt Marseille-ben jár, feltétlenül nézze meg a SAVIM-ot. Ez a nagy múltú gasztronómiai vásár november végén kerül megrendezésre, s a legnagyobb ilyen jellegű vásár egész Franciaországban, amely több mint 7000 látogatót, és mintegy 400 bor- és ínyenc élelmiszer-termelőt vonz Franciaország és Olaszország minden részéről, akik összegyűlnek, hogy bemutassák termékeiket, és kipróbálhassák, megvásárolhassák egymás finomságait.

És a sörivók sem maradnak ki az ünnepségekből: pár éve lépett színre a legendás müncheni Oktoberfest marseille-i kiadása, zenével és hagyományos lederhosen nadrágokkal, német kolbásszal pereccel és rengeteg féle-fajta sörrel.

Ha valaki csendesebb kikapcsolódásra vágyik, Provence-ban jól jár, hiszen ott különösen enyhe és hosszú a késői nyári, őszi szezon. Emiatt egészen november elejéig gyönyörködhetünk a káprázatos őszi színekben. A természet színei egyre élénkebbek lesznek, a szőlő narancssárgája, a cseresznyefák vöröse, a lombos fák élénk sárgája ragyog ránk minden sarkon. A napszaktól függően a gyönyörű déli fény csodálatos képeket fest, amelyek folyamatosan változnak, és lenyűgözik az őket szemlélőket.

Nyár végén és ősz elején Provence-ban néha heves viharok dúlnak, amelyek új lendületet adnak a természetnek. Aztán a következő két hétben az enyhe éghajlat kedvez a gombák érkezésének. A ventoux-i erdőkben és az Albion-fennsíkon megtalálható a vargánya, de a pinint vagy a sangvinit (kis narancssárga gombákat), petits grist és még rókagombát is talál, aki szeretne.

A Ventoux körüli hatalmas erdők számos állatfaj számára védett élőhelyet biztosítanak. Találkozhatunk vaddisznóval, őzzel, szarvassal, de rókákkal, borzokkal, sőt néhány éve megtelepedett farkassal is. A ventoux-i erdők hegyei közelében találhatók zerge- és kőszáli kolóniák is. Az ősz továbbá a szarvasok időszakasza, októberben lehet hallgatni és olykor megfigyelni a szarvasokat, akik jellegzetes bőgésükkel jelölik ki területüket és próbálnak szarvascsordát alkotni.

Asbóth Emma


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods