Magazin — tudomány



A francia paradoxon

A nemzetközi szaksajtó sokszor említi a már-már mágikusan sejtelmes „francia paradoxon” kérdéskörét. Mi is valójában maga a kérdés Egyszerűsítve annyi, hogy van egy ország ezen a bolygón – ahol mi is élünk – amelynek lakosai egyszerűen fittyet hánynak az orvostudomány évezredek alatt kutatott és tapasztalt legfontosabb törvényére, miszerint „ami finom és élvezetes, az káros az emberi szervezetre”. Ezeknek az embereknek az életimádata egyszerűen felülírja a tudomány által rögzített szabályokat. A francia ember sokat és zsírosan eszik, sok bort iszik, megjegyzem még dohányzik is és ezzel együtt Európában az egyik legmagasabb életkort éli meg. Ez lássuk be, hogy nemcsak paradoxon és mágia, hanem egyenesen csalás is. Honnan is indult a kérdés több évtizeden átívelő világjáró útjára? 1981-ben az INSERM nevű szervezet...

Olvasd el



A palackba zárt terroir

Tekintettel a francia rosé borok sokféleségére, a provence-i termelők körében sokszor felmerül a kérdés: hogyan határozhatók meg boraik olyan jellegzetességei, amelyek egyértelműen kiemelik őket a világ boriparából? Ezek közé tartozik a tiszta rózsaszín szín összes árnyalata, de ezenkívül még számos aroma is beazonosítható. Az elmúlt 10 évben a rosé borok előállítása és fogyasztása világszerte folyamatosan nőtt. Mint ismert, Franciaország a világ vezető rosé bortermelője, azonban a rosé életérzést az támasztja alá a legjobban, hogy a franciák egyben világelsők a fogyasztás terén is! Ezzel összefüggésben a bortermelők kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy javítsák a rosé borok minőségét és jobban felismerhetővé tegyék a sajátos jegyeiket. Egy adott terület bortermelői a know-how-ra, azaz a generációkon átívelő borkészítési tudásra alapozva alakítják a terroirhoz kapcsolódó...

Olvasd el


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods